Любовта на кучето е даденост, но любовта на котката се отвоюва! Още повече, че тези същества не обичат да я изразяват явно и недвусмислено. Ето защо запознайте се със сигналите, по които ще разберете дали сте успели да спечелите симпатиите на своя мъркащ любимец.

5355489cb33a40c240c8d2f30edede2eЛеко ви докосват с горната част на главата си

Това поведение се проявява само към най-близките за тях хора. Обикновено котката се приближава към вас, привежда главата си и се придвижва напред, така че горната част на главата й да докосва вашето чело, лице или друга част на тялото. Това изпълнено с любов и нежност докосване носи успокоение и засилва производството на хормона на щастието – серотонин, както при котките, така и при хората.

Трият си бузките във вас

Когато котките започнат да чувстват дома ви като свой дом, те започват да си търкат бузите по всякакви предмети и мебели из къщата. Когато ги галите, те правят това и спрямо вашите крака или ръце. По този начин котките отделят секрет от своите лицеви жлези. Така един вид разпръскват своите миризми върху нещата, които смятат за свои собствени.

Потрепвания с върха на опашката  6eb64bf001cd73da20651c5f0a63e274

Опашките на котките са като барометър за тяхното настроение. Котките свиват опашката си надолу, когато са изплашени или развълнувани. Обратно, когато опашката е повдигната нагоре и върхът й леко се поклаща, котката изразява своята любов към вас. По този начин тя сякаш ви казва: „Ти си много важен човек в живота ми“.

Котката ви гледа продължително време и мига много бавно

Не очаквайте котката да се вторачи в някой гост, когото вижда за първи път. Тя запазва този контакт с очите само за хората, които познава и им има доверие. Бавните примигвания, които прави, докато ви гледа, са еквивалентни на котешка целувка. Отговорете й като също примигнете бавно.

727888bad8aae58ef283234296939c81Мъркане

Този постоянен и ритмичен звук, който котката възпроизвежда докато вдишва и издишва, често се асоциира като израз на задоволство. Котките използват мъркането, за да се успокоят или докато кърмят малките си. Когато ги галим, мъркането може да се определи като една усмивка, която е предназначена точно за нас. Това е техният начин да ни кажат: „Обичам те“.

Котката стои върху вас или до вас

Котките търсят топли и уютни места, където могат да се сгушат и да поспят. Когато обаче предпочетат да се излегнат в скута ви, вместо в удобното котешко легълце, трябва да се чувствате обгърнати от специално внимание. Това показва, че котката предпочита вашата компания пред това да се усамоти в леглото си.

Котката ви мачка с лапички 254f3753a74f73789254a5f768fec4e5

Ако имате нужда от знак, който да ви покаже, че е време да изрежете ноктите на котката, мачкането с лапички ще ви даде ясна представа. Мъркането и масажът с крачета, който ви прави котката, са сигурен знак за привързаност. Според някои експерти това поведение може да е свързано със спомените от ранно детство, когато котката се е ровила в майка си, търсейки мляко. Навярно по този начин котките показват привързаност и изразяват носталгия.

Котката ближе косата и ушите ви

Това може да не се харесва на повечето хора, но по този начин животното ви третира все едно сте друга котка. В природата котките се ближат една друга, само ако имат много силна връзка помежду си.

1035f36217a8b713667ca0e3032e7570Котката ви носи уловени мишки, птици или други „подаръци“

Колкото и опитомени да изглеждат домашните котки, те все пак не са изгубили своя първичен инстинкт на безпощаден ловец. Така например, след успешен лов котката може да ви донесе цялата или част от плячката си и да я остави на място, където е сигурна, че ще я видите, например върху леглото (да, гадничко си е!) … Но по този начин животното споделя храната си с вас, което показва, че сте изградили истинско приятелство помежду си.

Издаване на високо честотни звуци

Котките могат да издават повече от 12 различни звуци като се започне от съскане и се стигне до мяукане. Ослушвайте се внимателно за високочестотни звуци или цвъртене. Тези звуци са израз на привързаност и нужда от внимание. Опитайте се да имитирате звуците и се насладете на един истински котешки разговор.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ако бях котка…

Доказателството, че котките обичат децата

Коментирай

Коментара

SIMILAR ARTICLES