Театърът е изкуство на мига. Представлението ни грабва, пренася ни в друг свят, а споменът от красивата емоция остава завинаги в съзнанието ни. Но колко хубаво би било, ако можехме да връщаме към същия този миг отново и отново където и когато си поискаме…

Наистина, колко хубаво би било?! Ето защо сме толкова щастливи, че в България вече стартира уникален по рода си проект, който издига сценичните изкуства на съвсем ново ниво.

Дигитален театър е истинско вдъхновение и събитие за всеки ценител. Още повече, че платформата www.digitaltheatre.bg популяризира и подпомага българското изкуство и култура, давайки възможност на почитателите в България и зад граница да гледат театър, кино, музика, танц и значими културни събития онлайн в разнороден видео формат. И независимо дали ще изберем лаптоп, телевизор, таблет или смартфон, чрез високоскоростната интернет връзка тази услуга гарантира високо качество на картина и звук.

Фотограф: Дориян Тодоров
Фотограф: Дориян Тодоров

Екипът на INSPIRE ME имаше удоволствието да присъства на стартирането на проекта и платформата на 28.10.2015 г. и да се наслади на премиерата на новата екранизирана постановка на БНТ и Камен Во студио „Дванайсета нощ“ по Уилям Шекспир. Едно уникално преживяване, което ни позволи да се срещнем отново с великите Георги Калоянчев и Тодор Колев, както и с неповторимите Мариус Куркински, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Катерина Евро, Мартина Вачкова и др.

Част от актьорски състав на Дванайсета нощ / Фотограф: Дориян Тодоров
Част от актьорски състав на Дванайсета нощ / Фотограф: Дориян Тодоров

По време на събитието Камен сподели, че бетакам форматът (видео формат на касети бетакам), на който е заснета и запазена постановката през далечната 1999 г., има срок на годност 15 години и благодарение на инициативата на Дигитален театър записът е дигитализиран и запазен, и днес, с HD качество, е достъпен за всички ценители на театралното изкуство.

Лъчезар Думанов ( Изпълнителен директор Дигитален театър) и Мариус Куркински / Фотограф: Дориян Тодоров
Лъчезар Думанов ( Изпълнителен директор Дигитален театър) и Мариус Куркински / Фотограф: Дориян Тодоров

В емоционална и много сърдечна реч, режисьорът на спектакъла Мариус Куркински допълни пред гостите на събитието, че най-скъп е „споменът на душата“ и сподели, че тази инициатива ще остави пример на бъдещите поколения за това как е създаван такъв проект преди тях.


Всички проекти на Дигитален театър можете да следите и гледате на официалния сайт: www.digitaltheatre.bg .


Коментирай

Коментара