Понякога се нуждаем от един хубав, силен шамар, за да се осъзнаем!

Повечето от нас твърдят, че желаят да бъдат щастливи – да имат смислен живот, да изживяват удовлетворение, да споделят любов и приятелство с други хора и, може би, с други видове – котки, кучета, птици и т.н.

Проблемът е обаче, че доста хора се държат така, сякаш копнеят да бъдат нещастни. Естествено, те постигат забележителни успехи в тази област, въпреки че привидно не извличат особена полза. По всичко изглежда, че нещастието не им помага да откриват приятели, да си намират по-добра работа, да печелят повече пари или да пътуват на интересни места.

Защо тогава го правят?

След като се допитахме до някои от най-блестящите психотерапевти, стигнахме до извода, че нещастието е форма на изкуство и удовлетворението, което хората откриват в него, кореспондира с творческите усилия, необходими за култивирането му.

С други думи, когато условията ви за живот са стабилни и мирни (по улиците ви не бушува гражданска война, няма масов глад, епидемии от нелечими болести или страдания от бедност) – да бъдете нещастни е висша форма на артистично поведение, изискващо въображение, визия и изобретателност. То дори може да придаде на живота ви ясен смисъл.

Pinterest
Pinterest

Но да видим: Ако държите да сте нещастни, кои са най-добрите и доказани техники да постигнете тази заветна цел?

Първо: нека изключим очевидните начини, като употреба на наркотици, извършване на престъпления, игра на хазарт и пребиване на партньор или съсед.

Затова препоръчваме по-деликатните стратегии, които няма да накарат никого да заподозре, че действате умишлено. Те могат да бъдат крайно ефективни. Стига само да се преструвате, че желаете да бъдете щастливи като всички останали. Иначе хората няма да приемат вашето нещастие насериозно. Истинското изкуство се състои в това да се държите по начин, който ще ви носи перманентно нещастие, докато твърдите, че сте невинна жертва – в идеалния случай точно на хората, от които изтръгвате съчувствие и съжаление. Тук разглеждаме повечето аспекти на живота – семейство, работа, приятели, романтични партньори. Тези области приятно се препокриват, тъй като не можете да съсипете живота си, без да съсипете и брака си и може би отношенията с децата и приятелите си. Неизбежно е, докато се самосаботирате, да не направите нещастни и хората около вас, поне докато те не ви напуснат. Което ще ви даде още една причина да се чувствате зле.

Така че е важно да помните ползите, които постигате с нещастието си и нека те ви мотивират! Ето 3-те очевидни ползи, които носи нещастието:

1. Когато сте нещастни, хората ви съжаляват. Не само това – те често се чувстват ужасно виновни, сякаш вашето нещастие по някакъв начин се дължи на тях. Което е чудесно! Да карате другите да изпитват вина ви прави силни и стабилни. Хората, които ви обичат, и онези, които зависят от вас, ще ходят на пръсти, за да се уверят, че не казват или правят нещо, което ще увеличи нещастието ви!

2. Когато сте нещастни (тъй като нямате надежди и не очаквате нищо добро да се случи), няма как да се разочаровате или обезверите.

3. Ако сте нещастни, създавате впечатлението, че сте мъдри и земни хора. Особено ако сте недоволни не само от живота си, но и от обществото като цяло. Може да излъчвате аурата на някой, натоварен с бремето на фундаментално, трагично и екзистенциално познание, което щастливите, повърхностни хора не могат да оценят.

Подобрете уменията си за нещастие чрез 14 прости техники: 

Pinterest
Pinterest

Има изпитани и ефективни техники как да станете по-нещастни. Този списък по никакъв начин не е изчерпателен, но прилагането на четири-пет от тези практики ежедневно, ще помогне да ошлайфате таланта си.

1. Страхувайте се, силно се страхувайте, от бедност и икономическа загуба

В тежките финансово времена, много хора се опасяват да не изгубят работата или спестяванията си. Изкуството да объркаш живота си се състои в това да се отдавате на тези страхове, дори когато има твърде малък риск реално да изживеете подобни загуби.

Концентрирайте се върху този страх, превърнете го в приоритет в живота си, оплаквайте се постоянно, че може да се разорите и колко скъпо струва всичко, особено ако го купува някой друг.

Страхът от икономически загуби има няколко предимства. Първо, той ви кара да седите вечно на работата, която ненавиждате. Второ: той се балансира чудесно с алчността, обсесията по парите и егоизма, на които дори чичо Скрудж би завидял. Трето: не само че ще отблъснете приятелите и роднините си, но и вероятно ще станете още по-тревожни, депресирани и може би дори болни, заради финансовите си притеснения.

Перфектно!

Упражнение: седнете в комфортен стол, затворете очи и за 15 минути медитирайте върху всичко, което бихте могли да изгубите: работата си, дома си, спестяванията си и така нататък. После се депресирайте от перспективата да приключите живота си бездомни.

2. Практикувайте трайно отегчение

Култивирайте усещането, че всичко е предсказуемо, че животът не носи вълнение, нито възможност за приключение, че по рождение интересен човек като вас е бил изхвърлен в тотално скучен и безсмислен свят не по собствена вина.

Оплаквайте се колко сте отегчени. Превърнете това в основна тема за разговор с всеки, когото познавате, така че той да придобие ясното усещане, че го считате за скучен.

Обмислете дали да не провокирате криза, за да излезете от скуката. Намерете си странична връзка (това работи най-добре, ако вече сте женени и още по-добре, ако имате връзка с някой друг, който е женен). Започвайте безсмислени разпри с партньора, съпруга, шефа, децата, приятелите, съседите. Напуснете работа. Изпразнете сметката със спестяванията си, и се преместете в друга държава, за която не знаете нищо.

Допълнителен бонус от отегчението е, че неизбежно ставате скучни. Приятелите и роднините ще ви избягват. Няма да ви канят никъде: никой няма да иска да ви се обади, още по-малко да ви види на живо. А когато това се случи, ще се чувствате самотни и дори още по-нещастни.

Упражнение: Заставяйте се да гледате с часове безмозъчни реалити ТВ предавания всеки ден. Четете само вестници, които ви оставят без душа. Избягвайте литературата, изкуството и следенето на актуалните събития.

Pinterest
Pinterest

3. Създайте си негативна идентичност

Оставете въображаем емоционален проблем да погълне всички други аспекти на вашата самоидентификация. Ако се чувствате депресирани, станете Депресираиния човек; ако страдате от социална тревожност или фобия, възприемете идентичността на Човек с фобия или Човек с тревожно разстройство.

Фокусирайте се върху това колко депресирани сте и станете ревливи, ако това е предпочитаната ви идентичност.

Отказвайте да ходите на различни места или да пробвате нови неща, защото те предизвикват тревожност у вас. Изпадайте в панически атаки на места, където това ще предизвика най-много объркване.

Важно е да убедите тялото си да ви помогне да достигнете до негативния си връх колкото може по-бързо.

Упражнение: Запишете 10 ситуации, които ви тревожат, депресират или разстройват. Веднъж седмично избирайте една провокираща тревожност ситуация и я използвайте, за да се докарате до паника поне за 15 минути.

4. Устройвайте кавги

Това е отличен начин да съсипете отношенията си партньора. От време на време, непредсказуемо, се заяждайте или започвайте да плачете за нещо тривиално. Подхвърляйте необосновани обвинения. Кавгата трябва да трае поне 15 минути, в идеалния случай е добре да се случва на публично място.

Друг начин да го направите е внезапно да кажете „Трябва да поговорим“ и после да залеете партньора с твърдения колко сте разочаровани от връзката. Уверете се, че започвате тази тирада точно когато той ще излиза за някакъв ангажимент или действие. Вариант е и да изпратите SMS или да звъннете на най-близкия си човек на работното му място, за да обясните проблемите и разочарованията си. Направете същото, ако той/тя е излязл/а с приятели.

Упражнение: Запишете 20 дразнещи SMS-и, които бихте могли да изпратите на човека до себе си.

5. Приписвайте максимално лоши намерения на хората.

Приписвайте най-лошите възможни намерения на партньора, приятелите и колегите ви. Може да превръщате всяка невинна забележка в обида или опит да ви унижат. Например, ако някой попита „Как ти се стори еди-си-кой филм?“, веднага си помислите: той се опитва да ме унижи, като докаже, че не съм разбрал филма, или се опитва да ми каже, че нямам вкус за кино.

Винаги очаквате най-лошото от хората.

Упражнение: Изредете имената на пет роднини или приятели. За всеки от тях запишете по нещо, което са направили или казали в близкото минало и което доказва, че те са толкова отдадени на засилването на нещастието ви, колкото и вие самите.

6. Каквото и да правите, правете го само за лична изгода

Понякога ще се изкушавате да помогнете на някого, да дарите на благотворителна организация или да участвате в обществена инициатива. Не го правете, освен ако нямате някаква изгода, примерно възможност да изглеждате по-добър човек, или да се запознаете с някого, от който да вземете пари назаем някой ден.

Упражнение: Мислете за всичко, което някога сте правили за другите, а е останало без отплата. Мислете как всички около вас се опитват да вземат нещо. Изредете три неща, които бихте могли да направите и които ще ви донесат лична, социална или професионална изгода.

7. Избягвайте признателността 

Pinterest
Pinterest

Проучванията показват, че хората, които изразяват благодарност, са по-щастливи от онези, които не го правят, така че никога не демонстрирайте признателност. Благодарността е за идиоти. Каква благодарност? Животът е страдание, и после умираш. За какво да бъдеш благодарен?

Упражнение: Съставете списък с всички неща, за които бихте могли да бъдете благодарни. После до всяко от тях запишете защо не сте. Представете си най-лошото. Когато мислите за бъдещето, представяйте си най-негативния сценарий. Важно е да сте подготвени да бъдете нещастни преди да се случат всякакви възможни катастрофи или трагедии. Мислете за възможностите: терористични атаки, природни бедствия, нелечими болести, ужасни инциденти, липса на добиви от посевите…

8. Винаги бъдете нащрек

Оптимизмът води само до разочарования. Поради това трябва да правите всичко по силите си да вярвате, че бракът ви ще се провали, децата ви няма да ви обичат, бизнесът ви ще фалира…

Упражнение: Проучете какви природни или предизвикани от човека бедствия могат да се случат във вашия регион: земетресения, наводнения, аварии в атомни електроцентрали, епидемия на бяс и прочие. Концентрирайте се върху тези неща поне по час на ден.

9. Обвинявайте родителите си

Обвиняването на родителите за провалите ви е сред най-важните стъпки, които можете да предприемете. В крайна сметка те са ви направили такива, каквито сте сега. Ако случайно имате някакви добри качества или успехи, не признавайте принос на родителите си в тях. Те са щастлива случайност.

Хвърляйте вината и върху други хора от вашето минало: учителя от II клас, който ви викаше в стола, момчето, което ви е тормозеше, когато бяхте на 9 години, професора в университета, който ви писа двойка на курсовата, първото ви гадже, дори смотания град, в който сте израснали – възможностите са неограничени.

Вината е задължителна в изкуството да бъдеш нещастен.

Упражнение: Обадете се на някой от родителите ви и му кажете, че току-що сте си спомнили нещо ужасно, което те са направили, когато сте били дете. Уверете се, че те разбират точно колко ужасно сте се почувствали и как още страдате.

Pinterest
Pinterest

10. Не се наслаждавайте на удоволствията от живота

Да изпитвате удоволствие от храна, вино, музика и красота е за повърхностните, лекомислени хора. Ако случайно откриете, че се наслаждавате на вкус, песен или произведение на изкуството, напомнете си, че това са преходни, временни удоволствия, които не могат да компенсират ужасното състояние на света.

Същото важи и за природата. Ако случайно ви хареса красив изглед, разходка на плажа или из гората, спрете! Напомнете си, че светът е пълен с бедност, болести и разруха. Красотата на природата е измама.

Упражнение: Веднъж седмично се отдавайте на занимание, което би трябвало да е приятно, но междувременно мислете колко безсмислено е то. С други думи, концентрирайте се върху премахването на всякакво усещане за удоволствие от приятното занимание.

11. Размишлявайте

Прекарвайте много време, концентрирайки се върху себе си. Притеснявайте се постоянно за причините за поведението си, анализирайте недостатъците си и предъвквайте проблемите си.

Това ще ви помогне да си изградите песимистичен поглед към живота. Не допускайте да си мислите за позитивни преживявания или влияния. Гарантирайте, че дори незначителни разочарования и трудности ще изглеждат огромни и непреодолими.

Упражнение: Седнете в удобен стол. Потърсете негативни чувства: гняв, депресия, тревожност, огорчение, каквото и да е. Концентрирайте се върху тези усещания 15 минути. През останалата част от деня ги дръжте в съзнанието си, независимо какво правите.

12. Превъзнасяйте или охулвайте миналото

Превъзнасянето на миналото е да си повтаряте колко добър, щастлив, успешен и смислен е бил животът, когато сте били дете, млад човек или току-що женени. И да съжалявате как всичко оттам нататък е вървяло само надолу.

Охулването на миналото също е лесно. Родили сте се на погрешното място в погрешното време, никога не сте получили това, което ви е било нужно, чувствали сте се дискриминирани, никога не сте ходили на летен лагер. Как изобщо сте могли да бъдете щастливи, когато сте имали толкова отвратително минало?

Концентрирайте се върху лошите времена. Вманиачавайте се по тях. Ценете ги. Това ще ви гарантира, че независимо какво се случва в настоящето, няма да бъдете щастливи.

Упражнение: Съставете си списък с най-важните лоши спомени и го дръжте на място, където да го преглеждате редовно. Веднъж седмично казвайте на някого колко ужасно е било детството ви или колко по-добър е бил животът преди 20 години.

13. Намерете си партньор, който да промените ff12d4d173dd33cdc3993c5934dd99f6

Уверете се, че се влюбвате в някой, който има сериозен недостатък (държи много котки, вманиачен е по хазарта, алкохолик, женкар, социопат), и се заемете да го променяте, независимо дали той/тя желае това. Вярвайте твърдо, че можете да промените този човек и игнорирайте всякакви доказателства за противното.

Упражнение: Посещавайте сайтове за запознанства и вижте колко неподходящи партньори може да изберете за един следобед. Положете усилия да се срещнете с тези хора. Добре е, ако сайтът изисква да плащате големи суми, тъй като това означава, че ще сте емоционално изчерпани и бедни.

14. Бъдете критични

Уверете се, че има безкраен списък с неща, които не харесвате, и ги заявявате често, без значение дали ви питат за мнението ви.

Голям плюс е, ако нещата, които критикувате, се харесват на повечето хора, така че вашето нехаресване ви отделя от масата. Мразенето на задръстванията и комарите не е достатъчно креативно: всички знаят какво е да те дразнят тези неща и няма да ви обърнат особено внимание, ако и вие ги считате за дразнещи.

Но нехаресването на нов филм, който всичките ви приятели хвалят? Ще откриете много възможности да оборите блестящите отзиви на приятелите си с обратното мнение.

Упражнение: Съставете списък с 20 неща, които не харесвате, и проверете колко пъти може да ги използвате в разговор в рамките на деня. За най-добър резултат, мразете неща, които никога не сте си дали шанса да харесате.Разбира се, не е нужно да спазвате всички 14 изборени тактики, но дори и да успеете само в четири или пет, не пропускайте да се смъмрите сами, че не прилагате целия списък.

Ако се окажете в кабинета на психотерапевт – защото някой, който все още не може да се отърси от любовта си към вас ви е убедил да отидете – уверете се, че нещастието ви изглежда естествено. Ако терапевтът ви доведе до просветление по някакъв начин или ви научи на техники за разума и тялото, с които да успокоите тревожната си психика, увер

ете се, че откланяте разговора и говорите за изпълнените си с нещастие сънища от преди два дни. Ако терапевтът е умел в анализа на сънища, бързо започнете да се оплаквате от цената на самата терапия. Ако той използва оплакванията ви като отправна точка, за да обсъди пренасянето на емоции и проблеми, обвинете го в това, че той самият е склонен да пренася емоции и проблеми.

В крайна сметка, терапевтът е ваш враг, когато се опитвате да култивирате нещастието в живота си. Затова се махнете оттам колкото може по-бързо. А ако попаднете на психотерапевт, който седи тихо, докато вие обсъждате всяка седмица всичките 14 точки от този списък и прилагането им в живота ви, обадете ни се. Искаме и ние да си запишем час при него.


А СЕГА СИ ОТГОВОРЕТЕ. АМА ИСКРЕНО! СЕРИОЗНО ЛИ? НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ТАКЪВ ЖИВОТ? 

Коментирай

Коментара