Българската народна песен притежава магическа сила. Тя спира дъха, кара очите да заплачат и заживява завинаги в сърцето…

Нека си припомним едни от най-големите шедьоври на това изкуство, покорили България, света и дори космоса!


„Излел е Дельо хайдуртин“ в изпълнение на Валя Балканска – песента, която лети в космоса

Тя е записана на златен диск, заедно с още 90 музикални произведения от цял свят и други звуци от Земята, и е изпратена като послание към извънземни цивилизации чрез космическата сонда „Вояджър“.


„Притури се планината“ – песента, която покори музикалните класации

През 1995 г. „Притури се планината“, която в оригинал се изпълнява от Стефка Съботинова, е представена с модерен аранжимент и тотално променя статуквото на българската народна песен като цяло. Тази интерпретация се превръща в истински хит, който не спира да се върти по радио, телевизия и дори в нощните клубове.„Вечерай Радо“
в изпълнение на Деси Добрева и Ку-ку бенд и аранжимент на Веско Пантелеев

Цигуларят Веско Пантелеев прави спиращ дъха аранжимент на народната песен и посвещава тази адаптация на съпругата си. Тя изгубва битката с рака, но до самия край не спира да се радва и усмихва на живота. Видеото към песента е събрало последните й мигове, които Веско заснема с любителска камера. Към тази красива и истинска история за любовта няма как да останеш безразличен!


„Зайди, зайди ясно слънце“ – песента, която Тейлър Бейтс използва за саунтрак на филма „300“

През 2007 г. възниква полемика около песента „Message For The Queen“ от саундтрака на филма „300“ и песента„Зайди, зайди, ясно слънце“. Композиторът Тейлър Бейтс e обвинен в плагиатство, защото мелодията на неговото изпълнение е до голяма степен идентична с тази на народната песен. Македонската преса стартира кампания срещу Бейтс и се опита да лансира песента като авторска песен на Александър Сариевски. Тейлър Бейтс отговори в отворено електронно писмо обаче, че е използвал като основа на композицията си традиционни български изпълнения на „Зайди, зайди, ясно слънце“.


„Девойко мари хубава“

Първият изпълнител на  песента е д-р Костадин Дурев – роден в Широка лъка през 1919 г. „Девойко мари хубава“ Дурев записва през 1955 г. и тя веднага става мелодия на годината. За песента той казва, че не е негова, а на народа: „Чух я от възрастни хора, докато обикалях родопските села като млад доктор. Хареса ми и я научих”.


„Петко льо, капитанине“

Песента „Капитан Петко войвода“ не е автентична народна песен, но въздействието й е също толкова силно. Тя е написана и посветена на едноименния български войвода и революционер. Първото изпълнение на песента е дело на Явор Русинов.


„Руфинка болна легнала“

Истинското име на момичето, на което е посветена песента е Руфие. Тя е родена и погребана в махала Попрелка, до село Кремене. Единствено на гроба ѝ цъфти бялото цвете Кандилка.


Споделете в коментарите още омагьосващи песни от българското народно творчество!


Автор: Никол Дякова / Снимка: kustendil.bg (Владимир Димитров – Майстора)


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Спиращи дъха кадри от събора в Рожен (видео)

Коментирай

Коментара