Мерилин Монро си отива от този свят преди повече от половин век, но с всяка година статусът й на икона се затвърждава все повече. Повечето хора от по-старото поколение я помнят като секс символ или трагична жертва на холивудската машина. Други си я спомнят като “другата жена” на някого – и на екрана, и в живота, или като наивната сладурана Норма Джийн, която се превърна в прелъстителен платиненорус идол.

Beautiful-Marilyn-Monroe-Photos-By-Eve-A

180460197

Но в Мерилин Монро има много повече от онова, което е въплъщавала. Тя е била отдадена на кариерата си жена с литературна страст, която се е борела със собствената си неувереност и е преодоляла огромни пречки по времето, когато сексизмът в Холивуд е норма.

180460045

Джил Лейтън от Hellogiggles.com ни запознава с някои изненадващи факти, които показват колко интелигентна и сложна личност е била Мерилин Монро.

180464933

Тя е пишела стихове

Монро превръща най-съкровените си чувства в стихотворения. Пише ги където свари – в бележници, на хвърчащи листа… Много от тях са публикувани в сборника “Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters” (“Фрагменти: Стихотворения, лични бележки, писма”) и ни дават възможност да вникнем в дълбоката чувствителност на Мерилин чрез мислите й за хората и света.

180468849

Живот –

аз съм и в двете ти посоки

Живот –

оставам някак да вися надолу,

предимно,

но силна като паяжина

на вятъра – съществувам повече

в студения блещукащ скреж.

И в нанизите на лъчите ми са цветовете,

които виждала съм по картините – о, живот,

изневериха ти.

180468031

Била е умела бизнесдама 

Била е втората жена в историята със собствена продуцентска компания (първата е Мери Пикфорд). След като става голяма звезда, тя чупи клишето и предизвиква авторитарната структура на холивудските студиа, които диктуват на актьорите си в какви филми да се снимат. С помощта на продуцента Милтън Грийн тя създава Мерилин Монро Продакшънс, за да може сама да взема решения за кариерата си. “Основах компанията си, защото искам да правя по-добри филми, да усъвършенствам работата си, да обезпеча доходите си и да помагам на другите също да правят хубави филми”, заявява тя.

180464901

Имала е страст към литературата

Тя винаги е предпочитала да я снимат как чете книга, защото точно това обичала най-много да прави. Имала е библиотека с над 400 книги. В периода, когато умира, е четяла “Да убиеш присмехулник” на Харпър Ли и “Капитан д-р Нюман” на Лео Ростен – книга по мотиви от живота на психиатъра й. Срещала се е с бившия съветски държавен лидер Никита Хрушчов и са си говорили за Достоевски и “Братя Карамазови”. Мечтаела да изиграе ролята на Грушенка в киноадаптация по романа.

180460150

Любимият й художник е бил Франсиско Гоя

В стиховете си тя пише: “Познавам този човек много добре, ние сънуваме едни и същи неща – сънувам тези сънища още от дете.” 

180466578

Увличала се е от различни религии

На 18 г. става член на т. нар. Християнска научна църква (модерен клон на протестантството), изучава с интерес различни религиозни и духовни движения и приема юдаизма преди сватбата си с Артър Милър през 1956 г.

180460695

180461320

Занимавала се е с йога, преди това да стане модерно на Запад

Била е обучавана от Индра Деви, боливудска кинозвезда от шведско-руски произход, която запознала с йога още Грета Гарбо и Глория Суонсън.

180469572

Лобирала е за Ела Фицджералд

Обещала цяла седмица да посещава един нощен клуб в Лос Анджелис и да седи на първа линия, ако управата му разреши на Ела Фицджералд да пее на сцената. По това време – през 1955 г. – на Ела не било разрешено да се появява в клуба заради цвета на кожата й. По този повод голямата джаз певица казва: “Аз съм истински задължена на Мерилин Монро. Тя лично се обади на собственика на “Мокамбо” и му каза, че иска веднага да ме ангажират, и че ако го направят, тя всяка вечер ще седи на първия ред. Каза му – и това беше вярно, защото Мерилин беше суперзвезда, – че пресата ще полудее. Собственикът се съгласи – и Мерилин беше там, на първата маса, всяка вечер! Пресата направо пощуря. След това никога повече не ми се е налагало да пея в малки джаз клубове. Тя беше необикновена жена, малко изпреварила времето си. Но не го знаеше.” 

180463128

Ейбрахам Линкълн е бил неин идол

В автобиографията си “Моята история” тя пише: “Четях всичко каквото намерех за него. Той беше единственият известен американец, който изглеждаше да има нещо общо с мен, поне в детството си.” 

180469871

180460958

180460843

Обичала е да готви и се е справяла отлично в кухнята

Рибената й супа била на особена почит сред приятелите й. Група автори от “Ню Йорк Таймс” се опитали да изпълнят нейна рецепта с плънка, при което само плънката им отнела два часа – толкова сложна била.

180460727

Диамантите не са я интересували

Едно от най-известните й музикални изпълнения на всички времена е “Diamonds Are a Girl’s Best Friend”, но познайте! Тя почти не е притежавала диаманти. Всъщност изобщо не е имала много бижута. Ако е колекционирала нещо, това са били книгите. След смъртта й остава впечатляваща сбирка – от Джойс през Пруст и Фройд до Бъртранд Ръсел. Както си спомня един фотограф, “тя държеше “Одисей” в колата си и го четеше от отдавна. Казваше, че й харесва как звучи и си го чете на глас”…

180464838

Почивай в мир, Мерилин.


Снимки: Eve Arnold / Обективът на фотожурналистката Ив Арнолд е успял да улови истинската и неподправена Мерилин. Тези снимки на актрисата са правени по време на последния й филм – „Непригодните“ (1961 г.), и са изключително редки. Представени са пред широката аудитория едва през 2005 г.

Източник: momichetataotgrada.com

Коментирай

Коментара