Чезаре Ката е учител по английски в училището Polo Scolastico Paritario Don Bosco в малкия италиански град на брега на морето Фермо. За лятото той дава на учениците си нестандартно домашно за лятото, състоящо се от 15 точки. И така прави най-доброто нещо за тях, за тяхната ваканция и за живота им! 

lev2

Заданието му събра десетки хиляди харесвания и споделяния в мрежата и показа какво означава да обичаш истински работата си, да я приемаш като призвание и да се интересуваш истински от децата…

61e8c5b64cc68549d347b36f882fa8d71. Разхождайте се сутрин край брега на морето в пълно уединение. Наслаждавайте се на отблясъците на слънцето върху водата и мислете за нещата, които ви правят щастливи.

2. Опитайте се да използвате новите думи, които сме научили през тази година. Колкото повече можете да казвате, за толкова повече интересни неща ще разсъждавате, а колкото повече мислите, толкова по-свободни ще бъдете.

3. Четете! Четете толкова, колкото можете. И не защото сте задължени да го правите. Четете, защото лятото е, за да ни вдъхновява за мечти и приключения, а четенето – е като летенето. Четете, защото това е най-добрата форма на бунт (А ако ви трябва съвет какво точно да четете, обърнете се към мен).

4. Избягвайте всичко, което ви носи негативни емоции и усещане за празнота (неща, ситуации, хора). Търсете вдъхновение и приятели, които ви обогатяват, които ви приемат и ви ценят такива, каквито сте. 80ac4718dcd58080e297e27d018868a5

5. Ако чувствате тъга и страх, не се притеснявайте: лятото, както и всички прекрасни неща в живота, могат да доведат душата ни до объркване. Водете си дневник, в който описвайте емоциите си (и през септември, ако искате, ще го прочетем заедно). 

6. Танцувайте , без да ви пука от нищо! Правете го навсякъде, където и да е: на дансинга, в стаята си… Лятото е танц и е глупаво да не вземате участие в него.

7. Посрещнете изгрева. Поне веднъж. Запазете мълчание и дишайте дълбоко. Затворете очи и почувствайте благодарността да прелива във вас.

8. Спортувайте! Спортувайте много.

9. Ако срещнете някой, който много ви харесва, кажете му го по най-красивия и убедителен начин, на който сте способни. Не се страхувайте, че ще бъдете разбрани погрешно. Ако не стане нищо, значи не е трябвало. Но ако нещата между вас се получат, ще прекарате лятото заедно и това ще бъде време, което никога няма да забравите (В случай на неуспех, върнете се към точка 8.).

2aed5d90445155b72a9da19a29f352f810. Прочетете плановете на уроците си и сравнете всичко, което сме чели с това, което се случва в живота ви.

11. Бъдете щастливи като лъчите на слънцето и свободни като морето.

12. Моля ви, не ругайте. Бъдете учтиви и любезни.

13. Гледайте хубави филми с дълбоки и емоционални диалози (по възможност на английски). Така едновременно ще подобрите английския си и ще развиете способностите си да чувствате и да мечтаете. Осъзнайте, че един филм не свършва с финалните надписи. Ще го изживявате отново и отново, ако включите наученото от тях в летните си приключения.  

14. Не забравяйте, че лятото е магия! В блясъка на слънчевите лъчи сутрин и в топлотата на летните вечери се раждат мечтите за това какъв може и трябва да бъде животът. Направете всичко, което зависи от вас, но никога не се отказвайте от мечтите си. 

cats

15. Бъдете добри! 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

87-годишната студентка Роза: Остаряването е неизбежно, порастването – избор

Прави нещо. Каквото и да е…

Коментирай

Коментара