Pinterest

Като човек, който е намирал вдъхновение и спасение в четенето на книги, често имам усещането, че не чета колкото е необходимо, за да черпя с пълни шепи от мъдростта на човечеството. Не знам за вас, но аз често се питам „Чета ли достатъчно книги?“

Задавайки си този въпрос, осъзнах, че има няколко прости причини, поради които не чета толкова много, колкото ми се иска, и разработих разумна система, която ми помага да прочитам повече от 30 книги на година. Нека обясня…

Pinterest
Pinterest

Как да чета повече книги

Ако знаете да четете, тогава четенето на книги е относително лесно. Просто трябва да отделите време за четене. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, разбира се.

Когато разгледах моите собствени навици за четене, осъзнах, че те бяха по-скоро реактивни, а не проактивни. Когато някой интересен линк се мернеше на екрана ми в Фейсбук или Туитър, тогава го прочитах като естествена реакция. Не търсех активно време за четене на книги всеки ден. Просто четях интересни неща, които изскачаха пред мен.

Като резултат, повечето от нещата, които четях бяха онлайн. Да, има много чудесни статии в интернет, но общо погледнато, качеството на книгите е по-високо. Обикновено книгите имат по-добро изписване (редактирани са по-старателно) и по-високо качество на информацията (по-добра проверка на фактите и повече задълбочени изследвания). От гледна точка на ученето, вероятно е по-добре да използвам своето време, за да чета книги отколкото да чета статии онлайн.

И така, трябваше да измисля стратегия, която да ми дава възможност да чета повече книги без да позволявам да ме разсейват неща, които изскачат на пътя ми.

Как можех да направя това?

20 страници на ден

Ето единствения модел, който успявам да поддържам постоянно. Чета 20 страници за начало на деня. 

Pinterest
Pinterest

Обикновено се събуждам, пия чаша с гореща вода, пиша три неща, за които съм благодарна и прочитам 20 страници от книгата, която е на дневен ред. За последните десет седмици, аз следвах този нов навик всеки ден. Считано до днес, съм на 100-ната страница на седмата си книга. С това темпо (7 книги за десет седмици), ще съм прочела 36 книги за следваща година. Не е зле!

Ето защо мисля, че този модел работи: 20 страници е достатъчно малко, за да не е прекалено ангажиращо. Повечето хора могат да прочетат 20 страници за по-малко от половин час. И ако го правите като първо нещо сутрин, забързаността на деня все още няма да ви е погълнала. И не на последно място, 20 страници изглеждат малко, но се натрупват бързо. Това е една добра средна скорост за четене на книга.

Ако ежеднивието ми позволява, аз чета и по друго време през деня, разбира се. Например, след един период на безсъние, добавих четенето като мой ритуал в приготвянето ми за сън. Но независимо какво се случва през останалата част от деня, аз все още си чета моите 20 страници всяка сутрин.

Първият час

f027f96ece4ba627fea90e0b3f7eb55cКак прекарвате първия час от вашия ден?

Повечето хора прекарват първия час от деня си обличайки се, приготвяйки се и бързайки през вратата. А какво би било ако прекарваме това време, работейки върху себе си и върху това да станем по-добри хора. Какво би било ако се събуждаме всеки ден час по-рано от нужното и работим върху себе си? Колко по-добри бихме били в своята работа, в своите връзки и като хора изобщо?

Преди да се впуснете в обичайната за деня суматоха, инвестирайте в себе си. Преди животът ви да се е превърнал във вихрушка, почетете от книга, която ще ви направи по-добри. Като с повечето навици и този може да окаже значително въздействие върху живота ви. Да, не е нещо спешно, но е важно.

Двадесет страници на ден. Това е всичко, от което имаме нужда.

Коментирай

Коментара