Въпреки че носи името на Флоренция, всъщност историята на стек Fiorentina (Фиорентина – флорентински стек) започва доста далеч от града на изкуството. Дължим това кулинарно изкушение на англо-саксонските племена, които често празнували своите празници и победи с печено и сурово месо. И тъй като през 16 в. Тоскана била европейски кръстопът, всички, които минавали през областта, оставяли по нещо от своята култура. Ето как до владетеля на Флоренция – Козимо Медичи, достигат и полусуровите англо-саксонски парчета месо.

Steak1

Както често се случва, великите открития стават случайно – за празник на Сан Лоренцо Медичи нарежда да се опече месо, което да бъде раздадено на народа. Количествата говеждо обаче били твърде големи и готвачите нямали много време да ги изпекат добре. Затова приложили друг метод – започнали набързо да „запечатват“ месото на жар от двете страни. И ето, че се появил прочутият флорентински стек!

Steak

Тайна на това уникално месо се крие в приготвянето му, което си е истинско майсторство. За затопляне на скарата се използват дървени въглища от дъб или маслина, които трябва да са още „живи”, едва покрити с тънък слой от пепел и без какъвто и да е пламък. Месото, което е само леко осолено и поръсено с черен пипер, първо се слага близо до жаравата, за да се образува коричка от двете му страни възможно най-бързо и да не излезе сокът му. То се обръща с помощта на специални готварски инструменти, за да не се пробие коричката, след което се пече не повече от 3 до 5 минути от всяка страна.

steak2

Истинският стек Фиорентина отвътре трябва да е розов, почти кървав и много крехък. Трудно е да го намериш, особено в България, но пък не е и невъзможно! Убедихме се сами в софийския ресторант La Skara. Останахме впечатлени от различните меса, приготвени на барбекю, които могат се опитат тук. Не се осмелихме да пробваме стек от конско месо (И това предстои! ;)), но пък се насладихме на най-вкусния стек Фиорентина!

All

Steak3

Впечатление прави, че в La Skara за него се използва телешко месо от животни, отглеждани в долината Киана (Chiana), Тоскана. Изобщо, оказва се, че тук се държи на качеството и автентичния вкус и затова в заведението се доверяват на оригинални продукти от Италия, внесени от една от най-прочутите италиански салумерии – Belli в Тренто. Тя е известна с изключителните си меса – различни видове салами, шпек, панчета, пушени меса, както и още специфични продукти от областта.

IMG_9378

Специална витрина, на която са изложени част от тях, посреща гостите на ресторанта, а който желае, може сам да приготви избраното от него месо, както и зеленчуци, по начин, който той предпочита. За целта трябва да избере една от масите, на които е монтирана голяма скара на дървени въглища. При нужда специалистите на ресторанта са на разположение и могат да се включат в приготвянето на месата – опция, от която следващия път смятаме да се възползваме.

La Skara1

С други думи – попаднахме на чудесно местенце, което предлага прекрасни кулинарни наслади за есента и зимата. А, да, замалко да забравим! По препоръка на неговия създател те вървят най-добре с прочутото италианско вино Brunello di Montalcino или пък с някой от различните видове Chianti.

Mario&Chef


ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Пица „Маргарита“, пица с история

Пълнени лимони с Моцарела

Коментирай

Коментара