Един хубав февруарски уикенд реших да прочета за трети път разказите на Йовков. Томовете му не бяха при мен, затова се наложи да прибегна до Интернет. Тогава, правейки сравнение, като че ли за първи път осъзнах колко много губим, лишавайки се от удоволствието да четем хартиена книга и защо мишката никога няма да изяде книжката.

Малко след това попаднах на един шеговит текст от блогъра Ланс Поукър и реших да ви споделя неговия адаптиран вариант. Темата? Защо традиционните книги са по-добри от електронните.

pinterest.com
pinterest.com

1. Ако имаш само електронни книги, никога няма да имаш истински красива библиотека, която да те вдъхновява само с вида си и с която да се похвалиш и да вдъхваш респект у гостите си.

2. С електронните книги удоволствието да си подчертаваш любимите абзаци изчезва.

3. С електронните книги си винаги на едно и също място, а колко по-хубаво е да виждаш и усещаш как „пътуваш“ напред през страниците на една книга!

4. Традиционните книжарници са перфектно място да се потопиш в интелектуална атмосфера, да избягаш от сивото ежедневие, а защо не и да срещнеш някой прекрасен човек?

5. Ако се откажеш от книгите, никога няма да можеш да се насладиш на онзи приятен аромат на хартия.

pinterest.com
pinterest.com

6. Да носиш книга с твърди (а и не само) корици или да я четеш в някое приятно заведение е модерно, изтънчено и отпускащо.

7. Разговорите за и с хартиени книги под ръка са „ретро“, а това, както знаем, е върха!

8. Винаги можеш да дадеш назаем на приятел една хартиена книга и така да заздравиш отношенията помежду ви.

9. Хартиените книги позволяват с палец да разлистиш набързо цялото издание, а това е много хубаво.

10. Хората, които четат хартиени книги, са независими от кабели.

11. Старите книги понякога съдържат латински фрази, старобългарски букви и други, а това е много готино, макар и често неразбираемо.

pinterest.com
pinterest.com

12. Електронните книги нямат красиви илюстрации.

13. С хартиените книги не ти трябва Интернет. Можеш да отидеш дори в гората и да им се наслаждаваш на спокойствие. Единствените звуци около теб ще са песните на птичките, а не дразнещото пищене на Skype.

14. Това да си изключиш Киндъла не може да ти достави такова удоволствие като да затвориш прочетена книга.

15. Да изпуснеш купчина книги винаги е добра възможност да се омъжиш. Или поне според филмите. В тях винаги се намира някой чаровен кавалер, който да помогне на дамата. ;)

Коментирай

Коментара