„Никога не съм бил в модно училище. Бях млад мъж с чувство за стил. Никога не съм си представял, че Polo ще се превърне в това, което е днес. Просто следвах инстинкта си.”

Сега Ралф Лорън е на 75 години и благодарение на своята интуиция може да се похвали, че е създател на истинска модна империя. Запознайте се с историята на милиардера, който започна от нулата.

През 1957 18-годишният Ралф Лорън записва в годишника на училището си като своя цел да стане милионер. Днес състоянието му се оценява на 6 млрд. долара. И макар модната легенда да обяви, че се оттегля като главен изпълнителен директор на собствената си империя Polo Ralph Lauren, той ще остане активен в компанията.

Началото
Модната икона Ралф Лорън е роден като Ралф Лифшиц през 1939 година в Бронкс. Родителите му са евреи емигранти. Заради подигравките в училище на 16 години решил да си смени фамилията на Лорън. Вдъхновение и бягство от бедната действителност в семейството за него се оказва киното. Харесва стила на актьори като Гари Купър и Кари Грант. След две години в армията Лорън започнал работа като продавач в Brooks Brothers.

ralph-lauren-2007

Трансформиращо за него събитие се оказва мач по поло. То му помага да формира възгледите си и да стимулира предприемаческия му дух. Неговият приятел Уорън Хелщайн, който го води на мача, си спомня: „Пред нас се разкриха удивителни неща. Среброто, кожата, конете, високите, слаби блондинки с големи шапки и висшето общество бяха все неща, с които ние не бяхме свикнали”. Мачът вдъхновява Лорън в създаването и развитието на висок клас елегантна модна марка, станала известна по-късно като Polo Ralph Lauren.

Ralph-Lauren-Spring-Summer-2013-New-York-Fashion-Week-13

Пътят към върха
Решението да стартира собствена компания е само първият от поредица рискове, който Лорън ще поеме в кариерата си. След като известно време работил като продавач на вратовръзки, той решил, че иска да създаде своя линия с по-широки и цветни вратовръзки – нещо нечувано през 60-те години, когато норма били тесните и скучни вратовръзки. Затова компанията, в която работел, отказала да произвежда модела на Лорън. Считали, че нямало да се продава.

608

Лорън започнал да продава на малки магазинчета, докато един ден не получил поръчка от известния магазин Neiman Marcus за 1200 бройки. През 1967 с финансовата подкрепа на манхатънския производител на дрехи Нормън Хилтън Лорън отворил своя първи магазин с марката Polo. За една година продал вратовръзки на стойност половин милион долара. Скоро към вратовръзките той прибавил ризи и сака. След мъжката модна линия се появила и дамска.

Беднякът милиардер
През 1997 Ralph Lauren става публична компания, което увеличава състоянието на дизайнера до 6 млрд. долара в момента по оценки на Forbes. Днес компанията има над 300 магазина по света, като миналата година тя отчете печалба в размер на 7.5 млрд. долара.

Източник: economy.bg


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Азедин Алая: От модата до парфюма

Философията за щастие на Вивиан Уестууд

Коментирай

Коментара